Wykrywanie tłuszczów w produktach spożywczych

 Wykrywanie tłuszczów w produktów spożywczych.

Problem badawczy: Czy wszystkie produkty spożywcze zawierają tłuszcze?


Hipoteza: Tylko niektóre produkty 
spożywcze zawierają tłuszcze.

Produkty spożywcze: orzechy ziemne, pestki słonecznika, orzechy włoskie, migdały, żółty ser, ugotowane białka jaja, młotek, Kartki białego papieru.




Przebieg doświadczenia: Każdy z produktów wkładamy do osobnej Kartki papieru i zgniatamy. Zostawiamy kartki do wyschnięcia, obserwujemy plamy powstałe na kartkach. 

Wyniki obserwacji: Kartki po migdałach, żółtym serze,pestkach słonecznika,  orzechach  ziemnych i orzechach włoskich były tłuste. Kartka po białku nie była tłusta.


                                          kartka z białkiem jaja kurzego





przykładowa kartka z pestkami słonecznika

Wniosek: Tylko białko jaja kurzego nie zawiera tłuszczu. Nie wszystkie produkty zawierają tłuszcze.
       

          Emilia Jackiewicz  5b



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz