Problem badawczy: Czy wszystkie produkty spożywcze zawierają tłuszcze?
Hipoteza: Tylko niektóre produkty spożywcze zawierają tłuszcze.
Produkty spożywcze: orzechy ziemne, pestki słonecznika, orzechy włoskie, migdały, żółty ser, ugotowane białka jaja, młotek, Kartki białego papieru.
Przebieg doświadczenia: Każdy z produktów wkładamy do osobnej Kartki papieru i zgniatamy. Zostawiamy kartki do wyschnięcia, obserwujemy plamy powstałe na kartkach.
Wyniki obserwacji: Kartki po migdałach, żółtym serze,pestkach słonecznika, orzechach ziemnych i orzechach włoskich były tłuste. Kartka po białku nie była tłusta.
kartka z białkiem jaja kurzego
przykładowa kartka z pestkami słonecznika
Wniosek: Tylko białko jaja kurzego nie zawiera tłuszczu. Nie wszystkie produkty zawierają tłuszcze.
Emilia Jackiewicz 5b
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz