Badanie roli składników organicznych i mineralnych w kości.
Problem badawczy: Jakie właściwości nadają kościom składniki mineralne (sole mineralne) i składniki organiczne (białka)?
Hipoteza: Sole mineralne nadają kościom twardość, a białka odpowiadają za ich elastyczność.
Przebieg doświadczenia:
Przygotuj: dwie kości kurczaka o podobnym kształcie i długości, dwa słoiki, kwas octowy (ocet spirytusowy 10 %), pęsetę, palnik.
Próba badawcza 1: Słoik z kością kurczaka zanurzoną w occie.
Próba badawcza 2: Kość poddana działaniu wysokiej temperatury
Jedną kość włożyć do słoika z kwasem octowym i pozostawić zakręcony słoik na co najmniej 3 dni.
Drugą kość trzymając pęsetą (szczypcami) przytrzymać nad palnikiem, aby zaczęła się
palić
Wynik: Kość zanurzona w occie stała się elastyczna, a kość poddana wysokiej temperaturze stała się krucha
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz