Hipoteza: Tylko
niektóre produkty zawierają białka.
Potrzebne będą: Mąka ziemniaczana, białko jajka kurzego,
twaróg (ser biały), olej roślinny, soda kaustyczna, siarczan miedzi, cukier.
Przebieg doświadczenia: Do Każdej próbki dodano wg kolejności kilka kropel sody akustycznej, kilka kropel siarczanu miedzi, następnie potrząsano probówkami.
Przebieg doświadczenia: Do Każdej próbki dodano wg kolejności kilka kropel sody akustycznej, kilka kropel siarczanu miedzi, następnie potrząsano probówkami.
Wynik: W probówkach z twarogiem i białym serem możemy zaobserwować bardzo wyraźny kolor ciemnofioletowy. Ciemnofioletowe zabarwienie świadczy o obecności białek.
Wniosek: W twarogu (serze białym) i białku jaja kurzego występuje białko.
Maciej Zakrzewski V b
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz